Su hayattır- Su tasarrufu fikirleri
Son yılların en kurak zamanını yaşıyoruz desek sanırım yalan olmaz.
İşte bizlerde bu yüzden farkındalık olması adına bir kaç öneri de bulunmak istedik.
“Yazıya başlamadan önce şunun altını çizerek söyleyelim: Su tasarrufu sadece Su israfı ile değil elektrik israfı ile de olur.”
@KuzeyAnkaraToki hesapları olarak bazı önerilerimiz şunlar:
*Akıtan (sızdıran) muslukları ve tuvaletleri onarmak, su savurgan muslukları, duş başlıklarını ve tuvalet rezervuarlarını daha az su üreten akıllı sistemlerle değiştirmek.
*Buzdolabından alınan donmuş yiyecekleri eritmek için su kullanılmamalı. Buzluktan alınan donmuş yiyeceği buzdolabına koymak hem enerji hem de su tasarrufu demektir.
*Duş süresinin 4-5 dakika veya altında olmasına özen gösteriniz.
*Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken ve yüzünüzü sabunlarken musluğu kapalı tutarak, günde 15-35 litre su tasarruf edebilirsiniz.
*Bulaşıkları elinizle yıkarken önce kaba kiri fırça ile çıkartınız. Leğene ılık/soğuk suyu ve deterjanı koyup deterjanı da köpürtünüz ve musluğu yavaşça açıp kapları hızlıca yıkayınız.
Mutfak, banyo ve tuvaletlerde kullandığınız klasik musluklar dakikada 8-27 litre su tüketirken, düşük akımlı havalandırıcılı musluklar dakikada 1,8-4,5 litre su tüketir. Böylece yüzde 50 oranında su tasarrufu yapabilirsiniz.
*Evinizde ve iş yerinizde, elinizi ve yüzünüzü yıkarken, duş alırken, kirli kapları yıkarken düşük akımlı musluk ve duş başlıkları ile suyu verimli (israf etmeden) üretmek mümkündür.
*Sebze ve meyveleri yıkarken suyu açık bırakıp musluk altında yıkamasına izin vermeyin. Akan su altında yıkayarak yılda yaklaşık 18 ton su israf etmiş oluyorsunuz.
Bunun yerine bir kabın (leğenin) yarısına kadar su doldurup içine de sirke dökerek meyve sebzeleri yıkayabilirsiniz.
*Klasik çamaşır ve bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketirler. Çamaşır ve bulaşık makinesini tam dolumda çalıştırınız.
*Aracınızı mümkünse kovaya konan su ile yıkayınız/yıkatınız.
Not:
Su tasarrufu en büyük su kaynağıdır.
İsraf edilen su, içme suyu kaynaklarını azaltır, arıtma maliyetini ve enerji tüketimini artırır ve atıksuyu arıtma maliyeti çok yüksektir.